Barion Pixel

5 rétegű “BC” hullámkarton

5 rétegű “BC” hullámkarton

Az 5 rétegű hullámkarton két fedőrétegből és a két hullámréteg közötti köztes rétegből áll. Strapabíróbb dobozokhoz használják alapanyagként, a rétegszám növelése igen erős, masszív dobozokok és áruvédelem kialakítását teszik lehetővé.
A hullámok elnevezésére két betűből álló kombinációt használnak, amelyek a hullám méretére utalnak, amelyek a hullámpapír lemez (HPL) vastagságát adják. A leggyakrabban használt hullámtípusok “EB”, “BB”, “BC”. A BC hullámkarton cca 7 mm vastagságú erős repesztési- és élnyomó szilárdságú alapanyag.

Egyéb anyagok
1 rétegnél még csak papírról beszélhetnénk, a hullám nem állna meg, minimálisan két réteg szükséges ahhoz, hogy a hullámot fixálni lehessen.
A 2 rétegű hullámpapír ugyancsak nem nevezhető hullámlemeznek sem hullámkartonnak. Még nem alkalmas dobozgyártásra sem, mivel a fala nem merev. Bár jóval erősebb, mint a sima papír, ezért áruvédelemre vagy féstéskor a létra alá kiváló lehet.
Három rétegtől nevezhetjük a lemezt hullámkartonnak. A három rétegű hullámpapír két fedőréteg között egy hullámból áll, vastagsága 1-4mm között változik.